Om Step
Step är en internationell dansfestival för barn och unga i Västsverige. Festivalen är en biennal och lanserades i mars 2020. Den andra upplagan av festivalen genomfördes i mars 2022 och festivalens tredje upplaga ägde rum i Västra Götaland och Halland den 6-9 mars 2024!
Till de tre upplagor som har genomförts har festivalens program tagits fram i samarbete med de nationella och internationella kuratorerna Fiona Ferguson – kreativ utvecklingschef för Edinburgh International Children’s Festival, Adjjima Na Patalung – festivalchef för BICT Fest i Bangkok, Gerhard Verfaillie – konstnärlig ledare för Krokusfestivalen i Belgien och Peter Sunesson – tidigare producent för Salto! på Dansstationen i Malmö. Utöver detta arbetar Step med Step Extended som är en satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt för barn och unga i Västsverige. I festivalen ingår även ett branschprogram som vänder sig till utövare, organisationer och aktörer som arbetar med eller för dans för barn och unga.
Step har presenterat föreställningar av Aaben Dans (DK), Akram Khan Company (UK), Big Wind (SE), Danskompaniet Spinn (SE), Embla dans & teater (SE), Freestyle Phanatix (SE), Jordi L.Vidal Company (BE), Kompani Catapult (SE), Lambert & Lindström (SE), Memory Wax (SE), MYKA (DK/SE), Scottish Theatre Producers (UK), Stopgap Dance Company (UK), SUPERFAN (UK), Tony Tran (NO), tout petit (BE), Twisted Feet (SE) och Un Poyo Rojo (AR).
Step är ett samarbete med olika kommuner i Västsverige. Under tidigare festivaler har barn, unga och vuxna från kommunerna Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Uddevalla och Vänersborg fått möjlighet att uppleva föreställningar, samtal, mingel och workshops.
Step har initierats och drivs av Producentbyrån.
Gabrielle Haga
Gabrielle Haga har sedan 2016 arbetat som senior rådgivare på Scenekunstbruket, en nationell förmedlare av professionell scenkonst för barn och unga. Scenekunstbruket arrangerar årligen Showbox, Norges största scenkonstfestival för den unga publiken, och är en central förmedlare till Den kulturelle skolesekken. Gabrielle arbetar med konstnärlig utveckling, kulturpolitik och internationella samarbetsprojekt som ska stärka scenkonstfältet både nationellt och internationellt. Hon har en master i teatervetenskap vid Oslo Universitet, studier i franska och nordiska språk och litteratur, samt utbildning inom scenkonst vid Agder Universitet. Scenekunstbruket har en stark koppling till det norska dansfältet genom samarbeten med dansorganisationer, kompetensutveckling för dansare och koreografer, ekonomiska stöd till produktioner, samt en omfattande repertoar för den unga publiken.
Annika Ostwald
Annika är verksamhets- och konstnärlig ledare för Rum för Dans i Region Halland sedan 2022. Hon har över ett decennium av internationell erfarenhet som dansproducent samt projektledare, med utbildning från Hongkong och London. Annika har turnerat med kompanier på några av världens ledande scener, såsom Den Norska Operan, Theâtre National de Chaillot i Paris och The Harbourfront Center i Toronto. Hon har samarbetat med framstående koreografer som Alan Lucien Øyen och hans kompani winter guests. Sedan 2018 har hon sin bas i Sverige och arbetar även som mentor, senior advisor och producent, bland annat med produktioner för barn och unga.
Fiona Ferguson
Fiona är utbildad flöjtist med examen från Royal Conservatoire of Scotland 2001. Sedan dess har jobb inom musik, teater, konstutbildningar och kuratorskap lett till ett fokus på teater och dans för barn och unga. Fiona började jobba för Imaginate som kreativ utvecklingschef 2011. Hennes roll innebär att initiera konstnärliga utvecklingsprogram, utveckla nationella och internationella möjligheter och att leda projekt med konstnärer, lärare och barn.
Step Extended
Step Extended är vår satsning för att lyfta både danskompanier och nyskapande dansprojekt från Västsverige. Det är också ett komplement till festivalens kurerade utbud. Utöver att lyfta det regionala danslivet vill vi också genom t.ex. internationella utbyten och residens utveckla samarbeten och främja återväxten inom dans för barn och unga regionalt och nationellt.
Steps Dansklubb
Steps Dansklubb är kostnadsfri kompetensutveckling för lärare i förskola, grundskola, särskola och på gymnasiet som genomfördes första gången våren 2023. Projektet syftar till att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer för att främja barns självklara tillgång till kultur. Genom fem fysiska träffar, från februari till juni 2023, skapades en gemensam plattform för att mötas kring dans för barn och unga. Vi har hämtat inspiration från den Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginates satsning Teachers Theatre Club och Backa Teaters kurs Lärare ser på scenkonst. I kursen ingick också en resa till Edinburgh med besök på Imaginate.
Steps Dansklubb handlar om att inspirera lärare till att se mer dans för barn och unga, att hitta ett språk för att diskutera scenkonstnärliga upplevelser med den yngre publiken och att gemensamt utveckla och prova sitt kritiska tänkande. Vad är det som gör att en föreställning känns intressant och relevant?
Steps Dansklubb 2023 genomfördes med stöd av Kulturrådet.
Miljöpolicy
Nu tar vi steget för att minska festivalens klimatavtryck! Vi lägger extra fokus på att skapa en miljö- och klimatmässigt hållbar festival. Vi har identifierat fyra huvudområdena som vi jobbar aktivt med. Inom områdena livsmedel, resor, boende och trycksaker är vår ambition att:
– Servera enbart vegetarisk mat och tilltugg på festivalens invigning, branschprogram och avslutningsfest.
– Servera enbart ekologiskt kaffe/te, socker och mjölk.
– När det är möjligt samarbeta med lokala livsmedelsproducenter för festivalens olika arrangemang.
– Alla resor inom Norden sker med tåg eller buss.
– När de är möjligt boka Svanen- eller Green Key-märkta hotell för festivalens kompanier och gäster.
– Minska antalet trycksaker. Det som trycks görs på Svanenmärkt papper.
Producentbyrån
Step har initierats och drivs av Producentbyrån i Göteborg. Producentbyrån är ett team av producenter och projektledare som arbetar med olika konstnärer, kompanier, festivaler, konferenser och projekt inom scenkonst, både i Sverige och internationellt. Producentbyrån startades hösten 2008 och arbetar med turnéläggning, kommunikation, projektledning, koordinering, produktion, administration och ekonomi. Vi anpassar uppdragen efter de behov och önskemål som finns hos de grupper och konstnärer som vi arbetar med och kan fungera som både administrativ support som kreativ sparringpartner. Vi arbetar med både kortare och mer långsiktiga projekt och projektanställer fler producenter och projektledare vid behov. Producentbyrån drivs av Malin Enberg, Dag Rosenqvist och Hanko Zell.